search

Fiscul anunta schimbarea procedurii privind autorizarea antrepozitelor fiscale

Procedura privind autorizarea antrepozitelor fiscale a suferit recent modificari prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 5 din 8 ianuarie 2020. Acest act normativ vizeaza modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2482/2017 privind procedura si conditiile in care se realizeaza autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor inregistrati si a importatorilor autorizati (Monitorul Oficial nr. 23 din 14 ianuarie 2020).

Antrepozitul fiscal este locul in care produsele accizabile sunt produse, transformate, detinute, primite sau expediate in regim suspensiv de accize de catre un antrepozitar autorizat in cadrul activitatii sale.

Destinatarul inregistrat este persoana fizica sau juridica autorizata de autoritatea competenta sa primeasca, in cadrul activitatii sale, produse accizabile care se deplaseaza in regim suspensiv de accize dintr-un alt stat membru.

Expeditorul inregistrat este persoana fizica sau juridica autorizata de autoritatea competenta din statul membru in care are loc importul, in cadrul activitatii sale, exclusiv sa expedieze in regim suspensiv de accize produsele accizabile puse in libera circulatie.

 Importatorul autorizat inseamna persoana fizica sau juridica autorizata de autoritatea competenta sa importe, in cadrul activitatii sale, produse accizabile supuse marcarii prin banderole sau timbre.

Autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor inregistrati, a expeditorilor inregistrati si a importatorilor autorizati se efectueaza de catre directiile generale regionale ale finantelor publice, prin comisiile regionale pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate.

Prin exceptie, autorizarea antrepozitelor fiscale pentru productia exclusiva de vinuri realizata de catre contribuabili, altii decat contribuabilii mari si mijlocii stabiliti conform reglementarilor in vigoare, micile distilerii, micile fabrici de bere independente, precum si a destinatarilor inregistrati ocazionali se face prin comisii teritoriale (judetene) pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate, constituite la nivelul structurilor teritoriale ale directiilor generale regionale ale finantelor publice.

Comisiile au competenta sa autorizeze contribuabilii administrati de catre directiile generale regionale ale finantelor publice (DGRFP), precum si marii contribuabili care au sediul social in raza teritoriala a acestora.

 Potrivit prevederilor art. 359 din Codul fiscal, autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor inregistrati, a expeditorilor inregistrati si a importatorilor autorizati se efectueaza de catre directiile generale regionale ale finantelor publice.

Procedura si conditiile in care se realizeaza autorizarea se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice la propunerea A.N.A.F.




Sursa: ANAF

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice